Skill Mengajar Matematik & SKill Pengaruhi Anak 2 Benda Yang Berbeza

Banyak sekali terjadi mak ayah pandai matematik,engineer ,peguam doktor  bahkan ada juga yang mak ayah cikgu matematik sendiri,tapi bila ajar anak,bukan lagi mereka dekat dan teruja bahkan lagi lari,meluat dan benci dengan matematik. Walaupun ada ilmu matematik tu tapi skill mempengaruhi anak untuk belajar matematik ni mereka tak ada. Bila ajar je rasa cepat meradang,nak jadi singa,kena plak soalan mudah-mudah dia salah,Salah pulak yang berulang,memang cari nahas budak ni .kan?

Ada cikgu-cikgu bagitahu dia boleh sabar kalau ajar anak orang,mai anak dia sendiri memang dia jadi singa,kadang-kadang jadi tarzan.

Betulkan Skill Matematik dan skill nak pengaruhi anak ni 2 benda yang berbeza?

Setuju dengan saya?

Kalau setuju teruskan pembacaan.hehe .Senyum sikit .Jangan serius sangat.sebab saya tulis ni sambil tersenyum je.

Saya ringkas kan dibawah.
Sebenarnya..
.
Anak-anak kita ni ada 3 cara belajar matematik yang berbeza .
.
+ Kinestatik (Terkesan dengan pergerakkan)
+ Audio ( Terkesan dengan Mendengar)
+ Visual (Terkesan dengan Melihat)
.
Bagi anak yang jenis terkesan dengan pergerakkan ni ciri-ciri mereka adalah :
.

+ tak boleh duduk diam
+ suka baling bola kertas kat kepala kawan
+ suka bermain
+ suka kacau kawan,tarik tudung ,baling bola kertas dll.hihi
.
Bagi anak anda yang jenis kinestatik ni ,cara belajar terbaik adalah
.
+ Banyakkan main kuiz,teka-teki,permainan
+ Banyakkan break berkala
+ Belajar dalam keadaan berdiri
+ Belajarlah matematik dengan menggunakan aktiviti.
.
.

Pembelajaran di Maths Catch kami banyak tekankan untuk tarik minat dahulu.Bagi dia suka dengan Matematik,bagi dia suka dengan cikgu dan bagi dia suka dan selesa guna modul Maths Catch.

Bukan terus nah amik,buat 1000 soalan.Kononnya Nak pandai matematik kena buat latihan banyak-banyak.huhu…bukan ,bukan,sabar step by step.

Berdasarkan pemerhatian saya ada 3 sebab kenapa anak kita harini lemah sangat matematik. Saya share satu.

Pertama : 1 Halangan dalam Minda (Mental Block) .

Mental block ni hampir majoriti berlaku pada anak lemah disebabkan oleh pengalaman-pengalaman lalu yang buruk.Buat maths salah kena marah.Belajar rajin-rajin pun gagal juga.Baik tak yah belajar.Benda ni bahaya dan kita kena settle dulu part ni.Kena pecahkan mental block dalam otak dia dulu.

Nanti saya share lagi lebih deep tentang mental block ni.

YANG MENARIK

Saya dapati ada sesetengah anak kita,mental block ni boleh pecah dalam masasa yang sangat singkat.Ada yang 3-4 jam dah berjaya dipecahkan. Bila berjaya ja dipecahkan ,silap-silap kita kena suruh dia stop belajar matematik sebab dia dah semangat,teruja dan ghairah sangat dah nak buat maths.

Ini yang berlaku pada ramai student-student saya macam yang diceritakan oleh ibu bapa kat bawah ni.

YANG NI BELI BUKU JE PUN.

Buat sendiri kat rumah.ikut je panduan dalam buku.

“Anak saya jatuh Cinta dengan buku ni.Asyik berkepit je dengan bukuni’

Ini plak dari Puan Wani.

” Anak dari tak suka maths sekarang asyik nak buat maths jer.Alhamdulilah”

NI YANG JOIN TUISYEN MINGGUAN

” Asyik dapat E dari darjah 4.UPSR dapat B.Itu pun akak dah bangga sangat”

INI YANG PERNAH JOIN PROGRAM (BENGKEL & SEMINAR)

YANG TERAKHIR INI YANG PALING BEST

HEHE.Dah belajar 6 tahun baru tahu ada teknik yang senang katanya.Zaman dah berubah.Banyak inovasi dalam pembelajarans ekarang,tetapi kenapa masih nak guna cara lama.

Dulu-dulu hafal sifir kena berdiri atas kerusi,tak pun guna jari.Itu jer cara.Sekarang ada macam-macam cara.Bila saya share Teknik Ulat Gonggok untuk pembahagian dua digit habis viral kat facebook.huhu.Sebenarnya teknik tu saya dah share 10 tahun lalu lagi.Tak sangka ramai yang belum tahu.Cuma dulu saya banyak share dalam kelas tuisyen dan seminar Maths Catch sahaja.

Nak saya & team Maths Catch bantu matematik anak anda?

KELAS TUISYEN MINGGUAN

6 #HARI #LAGI – PENDAFTARAN KELAS TUISYEN ONLINE (KTO) MATHSCATCH BAGI SESI BULA DEPAN AKAN BERMULA

Kelas berlangsung :
✅ 2 jam seminggu
✅ 4x sebulan
✅ Live Class melalui ZOOM
✅ Rakaman juga disediakan
✅ Yuran RM89 sahaja sebulan

klik link pendaftaran dibawah : www.mathscatch.com/fo

Kongsikan Feedback Anda Dibawah Sekarang .Saya teruja nak baca.

Tak Mahu Terlepas Info Matematik Terkini? Join Telegram saya dibawah

ANAK SAYA SUSAH FOKUS DALAM KELAS ONLINE CIKGU?

Dengan cara yang betul kita boleh tarik fokus anak tu dan buat mereka lebih teruja. Cuba lihat video ringkas dibawahni.

BELAJAR ONLINE NI ANAK BOLEH FAHAM KE CIKGU?

1) Ada juga yang tanya soalan ni kan.
2) Dengan cara yang betul boleh sangat sebenarnya.
3) Ni feedback yang saya ambil selepas tamat sahaja kelas Online yang saya ajar pada bulan April 2021.
4) Dengan skala 10 berapa tahap kefahaman kamu untuk Kelas harini. Alhamdulillah mostly bagi skala 789.