Keputusan SPM 2020 diumumkan 10 Jun ini!

Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 akan diumumkan pada 10 Jun ini.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menjelaskan pengumuman keputusan SPM 2020 akan dibuat bermula pada jam 10 pagi. Calon-calon sekolah dan persendirian boleh membuat semakan keputusan masing-masing melalui beberapa cara.

Antara Intipati Sidang Media Khas Menteri Kanan Pendidikan :

Calon-calon boleh membuat semakan keputusan SPM melalui:

  • Melalui pautan
    • myresult1.moe.gov.my atau myresult2.moe.gov.my
  • Melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), caranya adalah
    • taip SPMNoKPAngkaGiliran dan hantar ke 68886

Semua calon boleh mula menyemak keputusan bermula jam 10 pagi pada Khamis ini sehingga jam 6 petang, 17 Jun.

Bagi calon-calon sekolah yang ada masalah dari segi capaian internet yang kurang baik, pihak sekolah akan mengenal pasti calon-calon berkenaan. Pihak sekolah akan maklumkan cara yang sesuai dengan calon untuk mendapatkan keputusan peperiksaan mereka.

Manakala, bagi calon persendirian yang ada masalah capaian internet, Jabatan Pendidikan Negeri atau Jabatan Pendidikan Daerah akan mengenal pasti setiap calon dan memaklumkan kaedah sesuai untuk mendapatkan keputusan peperiksaan, menurut KPM.

Seramai 401,105 calon sekolah yang menduduki SPM 2020, telah melakar sejarah yang tersendiri apabila peperiksaan itu diadakan dalam keadaan norma baharu, mulai 22 Februari yang lalu, berikutan penularan jangkitan virus Covid-19.

Dapat dilihat, kumpulan pelajar Tingkatan Lima telah mengikuti sesi kelas SPM yang terpanjang, selama hampir 14 bulan, namun dengan pembelajaran bersemuka yang paling singkat, sekitar empat bulan. Calon-calon SPM telah menggunakan kaedah pembelajaran yang baru iaitu melalui aplikasi seperti Google Meet, Google Classroom dan Skype.

Sumber : Harian Metro

Tak Mahu Terlepas Info Matematik Terkini? Join Telegram saya dibawah