Anak Lemah Matematik,Apa NAK BUAT Dulu?

Dengan STRATEGI YANG BETUL kita boleh bantu anak kita, keluar dari result yang biasa-biasa, dari E melonjak naik ke A .

“Ada yang tanya apa nak kena buat dulu cikgu, waktu sekarang, kalau anak saya lemah sangat matematik?”

Caranya : Buat 3 perkara ni..Saya kongsikan dalam live video dibawah:

Langkah 1 : Dapatkan Soalan ‘Past Year’

Strategi nak guna soalan ‘past year’ ni adalah kumpulkan sekurang-kurang nya 5 set.
Biarlah walaupun anak tak habis belajar lagi.Minta anak ank buat.Jadikan dalam bentuk Fasa
Fasa 1 bukan nak minta anak skor.Jadikan ala-ala diagnostik.Tujuan fasa ni adalah kita nak kenalpasti anak lemah dari bahagian mana sahaja?
Cuba kenalpasti Masalah anak dalam kategori mana :
PERTAMA : Anak Dah Kuasai Soalan Asas Matematik?
Cntohnya turutan menaik ,menurun,nombor ganjil genap,bundarkan,tukarkan,tuliskan,membaca jam, membaca timbangan dan seumpamanya
KEDUA : Anak Dah Kuasai Soalan ‘Fakta Asas Operasi’ Tambah & Tolak? (FAO Tambah Tolak)
Soalan melibatkan tambah tolak jenis ‘direct question’
KETIGA : Anak Dah Kuasai Soalan ‘Fakta Asas Operasi’ Darab & Bahagi? (FAO Darab Bahagi)
Soalan melibatkan darab bahagi jenis ‘direct question’ ,termasuk sifir
KEEMPAT : Anak Dah Kuasai Soalan Berbentuk Penyelesaian Masalah?
Soalan yang jenis ayat panjang-panjang tu.(Problem Solving)
KELIMA : Anak Dah Kuasai Soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT)?
5 kategori ni anak kena kuasai mengikut susunan,dan tak boleh langkau.jadi penting sangat untuk kita kenalpasti anak lemah bahagaian mana,salah satunya menggunakan soalan’past year’.

Langkah 2 : Buat Kajian Kes

KESILAPAN RAMAI ORANG
Ramai menyangka untuk pandai matematik kena buat BANYAK latihan semata-mata,tanpa melihat soalan mana kena buat.Latihan yang dipilih hanya main semborono sahaja.
Sebenarnya matematik juga ada seni dan gayanya.Mari lihat gaya yang biasa kami di Maths Catch gunakan tetapi sangat luar biasa kesannya.
KAJIAN KES
Saya amik Silibus Matematik Tahun 6 (Sebagai Contoh).Bab yang ada seperti berikut :
Bab 1 : Nombor Operasi (Operation Number)
Bab 2: Pecahan (Fraction)
Bab 3: Perpuluhan (Decimal)
Bab 4: Peratus (Percentages)
Bab5: Wang (Money)
Bab 6: Masa (Time)
Bab 7: Panjang,Jisim,Isipadu & Cecair (Length,Mass,Volume Of Liquids)
Bab 8: Ruang (Space)
Bab 9: Koordinat (Coordinate)
Bab 10: Nisbah & Kadar (Rate & Ratio)
Bab 11: Pengendalian data (Data Handling)
Bab 12 : Kebolehjadian
Setiap bab ini pula terbahagi kepada dua.Iaitu Kertas 1 dan Kertas 2.Saya cadangkan ada pilih satu je dulu .Jika anak anda seorang yang lemah,saya cadangkan fokuskan dahulu Kertas 2.
Mari Kita mulakan KAJIAN KES..
Pilih satu bab.Mulakan dengan bab pertama.Jika diperhatikan Bab 1 : adalah Nombor Operasi (Operation Number)
Melalui Kajian Kes yang saya lakukan Bab 1 ini mengandungi 3 Pecahan utama iaitu :
[Konsep 1] Asas Nombor Bulat
[Konsep 2] Soalan berbentuk Operasi seperti tambah & tolak,
[Konsep 3] Soalan berbentuk Operasi seperti darab & bahagi
[Konsep 4] Soalan berbentuk ayat (Problem SOlving)
[Konsep 5] Soalan berbentuk KBAT
Anda perlu tahu kat mana kelemahan anak.Konsep 1 ,2,3,4 atau 5? Jika Anak anda lemah konsep [1] katakan,maka kajian kes perlu dilakukan lagi.
Melalui Kajian Kes yang saya lakukan Untuk Bahagian 1 ini (Asas Nombor Operasi) ianya mengandungi 5 pecahan lagi iaitu
1.Tuliskan Angka
2.Nilai digit (Digit value)
3.Nilai Tempat (Place Value)
4.Bundarkan (Round Off)
5.Cerakinkan (Partition)
(Ada 5 kes Kesemuanya). Di Maths Catch kami biasa gunakan istilah Kes dan kami biasanya akan buat catatan seperti berikut :
Bab 1 : Nombor Operasi (Operation Number)
Konsep 1 : Asas Nombor
Kes 1.Tuliskan Angka
Kes 2.Nilai digit (Digit value)
Kes 3.Nilai Tempat (Place Value)
Kes 4.Bundarkan (Round Off)
Kes 5.Cerakinkan (Partition)
Konsep 2 : Soalan berbentuk Operasi
Kes 1
Kes 2
Kes 3
Konsep 3 : Problem Solving
Kes 1
Kes 2
Kes 3 dan seterusnya..
Lihat Contoh gambar diatas.Nampak kan macam mana saya susun?  Cara ni sangat mahal sebenarnya,sebab tak ramai yang sanggup buat.

Langkah 3 : Latih Tubi Berfokus (LTB)

Selepas dah berjaya kenalpasti Konsep dan Kes mana yang menjadi masalah anak,maka langkah yang seterusnya adalah buat latih tubi berfokus mengunakan soalan Topikal.
Latih tubi yang saya dan Maths Catch Team kami jalankan adalah Latih Tubi Berfokus (LTB).LTB ini mengikut keperluan pelajar.Ada pelajar perlukan 3 soalan,ada yang perlu 7 soalan,untuk faham satusatu konsep matematik tersebut.Ianya berbeza mengikut keupayaan semasa pelajar.
Apa yang saya nampak selama ni,ramai anak-anak kita lemah bukan disebabkan dia lahir-lahir terus lemah,tetapi mereka sebenarnya belum lagi jumpa teknik ,sistem atau strategi yang betul sahaja.
Bahasa mudah ramai yang masih ‘Tak tahu Cara & Tak tahu Teknik yang betul sahaja.
Kalau mereka dah jumpa teknik yang sesuai dengan diri dia, tak mustahil pun dari E pun boleh lonjak naik ke A. Jangan sesekali lemah semangat lagi.

Contoh Macam Kat Bawah ni Lepas Saya Bantu Dengan Cara Yang Betul

Saya perhatikan ramai ibu bapa sekarang perlu ajar anak-anak sendiri dirumah, tapi problemnya, silibus sekarang dah makin tinggi dan bukan macam dulu lagi kan.

Kebanyakan ibu bapa ADA 2 MASALAH NI:
Tak Tahu Cara Nak Ajar Anak?
Tak Tahu Anak Lemah Bahagian Mana?

Kalau anda ada anak yang masih lemah ,tak minat dan tak fokus dan nak saya anak kuasai Matematik dengan pantas setiap minggu dalam kelas secara online ,bolehla klik button dibawahni

Ikhlas dari,

Cikgu Rajaei & Maths Catch Team

Dapat sesuatu dari perkongsian ni? Cuba share 1 point yang paling bermanfaat yang anda dapat.

Kongsikan Feedback Anda Dibawah Sekarang .Saya teruja nak baca.

Tak Mahu Terlepas Info Matematik Terkini? Join Telegram saya dibawah

ANAK SAYA SUSAH FOKUS DALAM KELAS ONLINE CIKGU?

Dengan cara yang betul kita boleh tarik fokus anak tu dan buat mereka lebih teruja. Cuba lihat video ringkas dibawahni.

BELAJAR ONLINE NI ANAK BOLEH FAHAM KE CIKGU?

1) Ada juga yang tanya soalan ni kan.
2) Dengan cara yang betul boleh sangat sebenarnya.
3) Ni feedback yang saya ambil selepas tamat sahaja kelas Online yang saya ajar pada bulan April 2021.
4) Dengan skala 10 berapa tahap kefahaman kamu untuk Kelas harini. Alhamdulillah mostly bagi skala 789.