5 Cara Kenalpasti Kelemahan Matematik Anak Dengan Pantas

Klik play untuk tonton video di atas

ANAK LEMAH MATEMATIK, MACAM MANA NAK KENALPASTI KELEMAHAN ANAK?

Anak-anak dah belajar topik ni, tapi masih tak dapat nak jawab soalan Matematik ni sebab kurang faham.

Ada beberapa isu yang membawa kepada anak-anak lemah dalam subjek Matematik. Antara isunya adalah:

👉 Anak kata tak sama pun cara dengan cikgu walaupun jawapan dah betul.

👉 Cikgu sekolah bukan pilihan Matematik terpaksa mengajar Matematik.

Apa yang saya kongsikan ni bukan dari teori yang saya baca dekat buku. Tapi, semua ini berdasarkan pengalaman saya sendiri bila mengajar anak-anak ni. Ada perbezaan antara masalah anak-anak yang lemah dalam Matematik dan Matematik Tambahan.

Kita sebagai ibu bapa kena bantu anak-anak kita. Ada 2 pilihan untuk bantu anak-anak iaitu pertama ibu bapa kena ikut kemampuan kita. Bergantung pada kemampuan kewangan anda untuk bantu anak anda sendiri. Boleh daftarkan anak-anak untuk sertai kelas tuisyen online yang dah banyak dibuka sekarang.

Kalau tak ada kemampuan, ibu bapa boleh ajar sendiri anak-anak subjek Matematik. Sebagai contoh, sekarang ni dah banyak group-group yang berfaedah yang ada di Telegram. Ada banyak group-group pendidikan yang ibu bapa boleh sertai, mesti akan dapat banyak manfaat daripada group-group yang macam ni.

Saya akan kongsikan macam mana nak kenalpasti kelemahan Matematik anak dengan pantas.

Ada 5 Cara Untuk Kenalpasti Kelemahan Matematik Anak:
✅ (1) Baiki Asas Matematik
✅ (2) Kuasai Fakta Asas Operasi Tambah dan Tolak
✅ (3) Kuasai Fakta Asas Operasi Darab dan Bahagi
✅ (4) Kuasai Penyelesaian Masalah (Problem Solving)
✅ (5) Kuasai KBAT

Itu adalah 5 cara untuk kenalpasti kelemahan Matematik anak-anak yang saya kongsikan untuk ibu bapa bantu anak-anak kuasai Matematik.

Sebelum ni PKP kami di Maths Catch memang dah biasa adakan program dalam kuantiti besar. Sebab saya dapati kalau cara yang betul, kita dapat jadikan ianya persaingan sihat yang menyeronokkan. Teknologi ni sebagai tool sahaja. Ada banyak lagi cara yang kita boleh buatkan.

Dengan cara yang betul dan kaedah yang betul, saya percaya anak-anak anda akan rasa teruja dan best untuk belajar Matematik.

Kongsikan Feedback Anda Dibawah Sekarang .Saya teruja nak baca.

Tak Mahu Terlepas Info Matematik Terkini? Join Telegram saya dibawah

ANAK SAYA SUSAH FOKUS DALAM KELAS ONLINE CIKGU?

Dengan cara yang betul kita boleh tarik fokus anak tu dan buat mereka lebih teruja. Cuba lihat video ringkas dibawahni.

BELAJAR ONLINE NI ANAK BOLEH FAHAM KE CIKGU?

1) Ada juga yang tanya soalan ni kan.
2) Dengan cara yang betul boleh sangat sebenarnya.
3) Ni feedback yang saya ambil selepas tamat sahaja kelas Online yang saya ajar pada bulan April 2021.
4) Dengan skala 10 berapa tahap kefahaman kamu untuk Kelas harini. Alhamdulillah mostly bagi skala 789.